Reklam

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

img

Yılbaşı çiçeği klasik bir süs bitkisi olup yılın her dönemi modası geçmeden durabilen bir bitkidir.

Yılın ilk günlerinde açtığı çiçeklerle yeni yılı karşılayan yılbaşı çiçeği yılbaşı kaktüsü de olarak bilinir. Yetiştirilmesi oldukça kolu olan çiçeğin bakımı biraz farklıdır. Doğru bir şekilde bakımı yapılması halinde yılbaşına yakın bir zamanda büyüleyici çiçekler açar.

Yılbaşı Çiçeği Güneşlendirilmesi

Yılbaşı kaktüsü de denilen yılbaşı çiçeği şubat ayına kadar direk güneş ışığına maruz kalabilirken yaz döneminde kesinlikle direk güneş ışığı görmemelidir. Canlı kalabilmesi için aydınlık olması yeterli olup bol bir şekilde çiçek açabilmesi için daima serin bir ortamda olması gereklidir. Oda sıcaklığında ise tomurcuk sayısı çok olurken açan çiçeklerin ömürleri kısa olacaktır. Toprağı her zaman havadar ve su tutucu bir özellikte olmalıdır. Saksı büyüklüğü ise zor sığacağı kadar olmalıdır.

Yılbaşı Çiçeği Sulanması

Sulama zamanları genel olarak çiçekleri varken ve yaz döneminde düzenli olmalıdır. Tomurcuk aşamasında kesinlikle yerinden oynatılmaması gerekli iken dinlenme zamanlarında su miktarı azaltılmalıdır. Yaz boyunca toprağının yarı kuruması halinde sulamak gereklidir. Diğer zamanlarda ise toprağı tamamen kuruduktan sonra sulamak yeterli olur.

Yılbaşı Çiçeği Toprağı

Yılbaşı çiçeği doğal humuslu bir toprak sever ve mutlaka toprağı su tutucu, havadar özellikte olmalıdır. Düzenli bir şekilde sulama olmalı, tomurcuklu iken yerinden oynatılmamalı ve mutlaka toprağı tam kuruduktan sonra sulama olmalıdır. Bu sayede bol bir şekilde çiçek alınabilir.

Yılbaşı Çiçeği Çoğaltma

Yılbaşı çiçeğinin çoğaltılması oldukça kolaydır. Çoğaltılması genel olarak tohum ve çelikleme yöntemlerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Yılbaşı çiçeği çoğaltılmasında en kolay olan yöntem ise boğumlu olan yapraklarından koparılarak direk toprağa gömülmesidir. Köklenmeye bırakılarak aydınlık bir konumda bekletilmesi yeterli olup köklenme süreci bu sayede hızlandırılabilir. 

Yılbaşı çiçekleri kolay hastalanmayan dayanıklı süs bitkilerindendir. Sadece kış ve yaz dönemlerinde sulama alanında doğru davranılması gerekli olup aksi halde köklerin çürümesi ortaya çıkabilir.