Reklam

KONMARİ YÖNTEMİ İLE EV DÜZENLEMESİ NASIL YAPILIR?

KONMARİ YÖNTEMİ İLE EV DÜZENLEMESİ NASIL YAPILIR?

img

Konmari metodu ile tüm yaşam alanlarınızda daha düzenli ve daha kullanışlı bir hale getirmeniz mümkün. Peki ya konmari yöntemi tam olarak neyi ifade ediyor?

Konmari nedir? Konmari metodu ile alanımızı nasıl verimli şekilde yönetebiliriz? 

Konmari Metodu, düzenleme uzmanı olan Marie Kondo’nun yaklaşımlarını benimseyerek ortaya çıkan bir katlama tekniği olarak adlandırılabilir. Çok satanlar listesinde sıklıkla adını duyduğumuz minimalist yazar Kondo’nun yenilikçi fikirlerinden oluşan kitapları, alanı en verimli şekilde yöneterek düzenli bir hayatı aşılıyor.

Son dönemlerde daha çok popüler bir hale gelen Konmari Metodu, dünyanın dört bir yanından pek çok kişi tarafından tüm yaşam alanlarında sıklıkla uygulanmaya başladı. Ülkemizde de yavaş yavaş adından bahsedilmeye başlanan bu yöntem artık oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ve hatta bu yöntemi kullanmak adına bazı mobilya ve aksesuar firmaları, bu metod için aparatlar üretmeye ve tasarlamaya da başladı. 

Konmari Metodu ile düzenli ve sade bir hayatın tadını çıkarabilirsiniz.

Konmari Metodu Tam Olarak Nedir?

Kendini “düzen insanı ve düzen danışmanı” olarak adlandıran Marie Kondo’ya ait olan bu yöntem, ev düzenleme sanatı olarak adlandırılabilir. Japon kültürüne ait olan bu yöntem, Kondo’nun “The Life-Changing Magic of Tidying Up” kitabında oldukça ayrıntılı ve aşamalı bir şekilde anlatılıyor.  Türkçe’ye “Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Rahatla” şeklinde çevrilen kitap, birçok aşamada Konmari Yöntemi’ni bizlere sunuyor. 

Şimdi gelin aşama aşama olarak Konmari Metodu’nu birlikte inceleyelim.

Eşyalarınızı Kullanım Amacınıza Göre Sınıflandırın

İlk istediğimiz şey düzen ve sadelik olduğu için ilk yapmanız gereken şey işlevsellik. Bu nedenle de eşyalarınızı veya kıyafetlerinizi bir liste hazırlayarak kullanım amacına göre sınıflandırmanız gerekiyor. (Kullanmadığınız eşyalarınızı ihtiyaç sahiplerine verebilirsiniz veya geri dönüşüm ile bambaşka eşyalar haline getirebilirsiniz.) 

Dolayısıyla kendi hayatınızı; yaşam alanınız olan evinizi ve hatta diğer tüm yaşam alanlarınızı düzenli olmaya adarsanız, daha üretken ve daha huzurlu bir başlangıç yapmış olursunuz.

Kıyafetlerinizden Başlayabilirsiniz

Günlük hayatta en çok dağınıklığımız yatak odalarımızda ve hatta biraz daha alanı daraltmak gerekirse, dolaplarımızın içinde oluyor. İlk önce yapmamız gereken şey, duygusal bağ kurduğumuz, atmaya kıyamadığımız kıyafetleri ayırmakta! İlk önce onları bir araya toplayarak kenara ayırmamız gerekiyor. Daha sonra Konmari Katlama Yöntemi ile uygun bir şekilde katlayarak dikey bir şekilde estetik bir görünüme kavuşturabilirsiniz. 

Ev Tekstili De Konmari İle Düzenlenir

Ev tekstili ürünleri Konmari Metodu ile daha düzenli bir hale getirilmeye en elverişli eşyalardır. El havlusu, yüz havlusu, banyo havlusu vb. ürünler tek tek ütülenip kat kat raflara koyulduğu zaman, ütüsü elbette ki bozulacak ve karışacaktır. Ancak Konmari ile bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilirsiniz. Havlularınızı rulo haline getirerek sarın ve yan yana dizin. Daha sonra ihtiyacınız olan havluyu çok daha kolay bir şekilde aldığınızı göreceksiniz. 

Mutfak Dolaplarında Dağınıklığa Son Verin

Mutfaklarımız, evimizde en aktif şekilde kullanığımız yaşam alanlarının başında geliyor. Ve dolayısıyla da oldukça fazla dağılıyor. Mutfağınız düzenli olduğu zaman daha keyifli bir şekilde yemek yapmıyor musunuz? Bu düzeni Konmari ile devamlı hale getirebilirsiniz. İlk önce tezgahın üstündeki gereksiz olan tüm mutfak eşyalarını bir kenara ayırın. Daha sonra askılı sepet ve raflar ile ihtiyacınız olduğu kadar eşyayı tezgahın üstünden kaldırarak kendinize daha geniş bir alan açabilirsiniz. Bununla birlikte birbiri ile bağlantısı olan mutfak araç ve gereçlerini yan yana girdiğinizden emin olun. Bu sayede olası bir dağınıklığın  önüne çok kolay bir şekilde geçmiş olursunuz.