Reklam

İpek Halı Nedir?

İpek Halı Nedir?

img

Halı dendiği zaman akla bir sürü halı çeşiti gelse de akla ilk olarak kalitesiyle göz dolduran ipek halılar gelir.

Evlerinizde kullanacağınız halıları seçerken çok sayıda farklı etmene dikkat ederseniz. Halının üretiminde kullanılan malzeme halı satın alınırken dikkat edilen etmenler arasında birinci sırada yer alması gerekir. Bunun sebebi tercih edilen iplik türünün farklı alanları da etkiliyor olması ve halının kalitesini belirleyen önemli bir noktanın olmasıdır. 

Peki ipek halı nedir ?

Kendisi ile aynı ismi taşıyan ipek halı, ipek böceği larvalarından elde edilen ipekle elde edilir. Özel olarak yetiştirildikten sonra toplanan İpek böceği larvaları çeşitli işlemlere tabi tutulur. Bu işlemler son derece zahmetli ve uzun süren işlemlerdir. Ancak sürec zorluğu ipeği daha değerli bir lif haline gelmesiyle doğru orantılıdır.

İpek halılar ipek kullanılarak üretilir. Aslında ipek halıların dokuma aşamasında yün de kullanılır. Ancak önemli bir oranda ipek kullanıldığı için halılar ipek halı olarak isimlendirilir.

Evlerinize aldığınız halılarda ipek oranına dikkat ediniz. İpek oranı ne kadar fazla ise halının değeri o seviyede artacaktır.

İpek halının temizliğinde dikkat edilmesi gereken unsurlar;

Tüm doğal lifler gibi ipeğin de temizlenmesi zordur ve kolayca lekelenebilir. İpek halınızı mükemmel bir şekilde nasıl temizleyeceğiniz ve koruyacağınız konusunda size ayrıntılı bir bakış sunuyoruz.

Bir ipek halıyı temizlemek sıkıcı bir süreç olabilir, bu yüzden sabırlı olmak çok önemlidir. İşte izlemeniz gereken adımlar:

  • Tüm kir ve toz parçacıklarını ortadan kaldırmak için ilk olarak ipek halınızı süpürün 
  • Liflerde birikmiş tüm kalıntıları temizlemek için ipek halıyı yumuşak bir süpürgeyle süpürün.
  • Şimdi ipek halınızı asın ve kalan toz parçacıklarını gidermek için hafifçe vurun.
  • Halınızın lekeli bir sıvı dökülmüşse sıvıyı emmesi için bu lekeyi yumuşak beyaz kuru bir bezle silin. Leke katılaşmışsa, yavaşça çıkarmak için bir kaşık kullanabilirsiniz.
  • Sonra etkilenen ipek halı alanına soda dökün ve kuru bir bezle kurulayın.
  • Sonrasında eşit miktarda su ve sirke karışımı yapın ve bunu halıdaki leke üzerinde kullanın. Bu adım, soda yerine kullanılabilecek başka bir seçenektir. Su ve sirke çözeltisi, yalnızca lekeleri çıkarabilen sodanın aksine, kokuları giderme konusunda ekstra bir fayda sağlar.
  • Son olarak, halıyı kurumaya bırakın.