Reklam

Halı Bakımının Sırları

Halı Bakımının Sırları

img

Hayatımızın büyük kısmını geçirdiğimiz evimizin bakımlı ve temiz görünmesi, içindeki eşyaların temizliğiyle doğru orantılı.

Ev temizliği söz konusu olduğunda en önemli eşyalardan biri de halılar. Üstelik kirli ve kötü görünmelerinin yanı sıra halılar, iyi bakılmaz
ve temizlenmezlerse mikrop saçıyorlar. Halınızın ilk günkü görüntüsünü koruması ve uzun ömürlü olmasını istiyorsanız önerilerimizi mutlaka dikkate alın.
Uzun ömürlü halının sırrı: Temizlik Halınızın ömrünü uzatmanın aslında tek yolu, halınızı temiz tutmanız. Çünkü halıların en
büyük düşmanı tozlar ve kirlerdir. Minik toz ve kir zerrecikleri, birer jilet gibi halınızın liflerine büyük zarar verir. Zarar vermesinin yanı sıra halıların daha çabuk kir tutmasına neden olur.
Ayrıca zarar görmüş halılarda kirin temizlenmesinin daha zor hale geldiğini de aklınızdan çıkarmayın. Bunun için halılarınızı sık sık elektrik süpürgesi yardımıyla tozlardan arındırın.
Tozsuz ve temiz halının ömrü uzar.
Lekelerle savaş
Halınız herhangi bir nedenden dolayı lekelendiyse, lekeyi en hızlı şekilde ve uygun yöntemle temizlemelisiniz. Eğer leke ağırsa ve suyla beraber leke çıkarıcı kullanmanız gerekiyorsa, leke çıkarıcıyı lekeye direkt olarak uygulamayın. Önce temiz bir beze leke çıkarıcıyı dökün,
ardından yayılmamasına özen göstererek lekeyi silmeye başlayın. Lekeyi olabildiğince içten dışa doğru temizleyin. Leke çıkarıcı uygulandıktan sonra halınızı mutlaka suyla durulayın ve kurulayın. Leke tamamen çıkana kadar bu işlemlere devam edebilirsiniz. Ancak işlemlerin sonunda, leke çıkarıcının halınızdan tamamen temizlendiğinden emin olun. Aksi takdirde, halınız zarar görür.
Büyük yardımcı: Halı yıkama makinesi
Halı yıkama makineleri, halıların en yakın dostu. Lekeleri temizlemede çok yardımcı olan halı yıkama makineleri, yüksek emiş güçleri sayesinde halınızı ve hatta koltuklarınızı derinlemesine temizler. Bir bez yardımıyla halınızı silmek yerine halı yıkama makinesi kullanmak hem sizin hem de halınız için daha faydalı. Çünkü halı yıkama makineleri, derinlemesine temizlik sağlıyor olmasının yanı sıra durulama ve kurutma işlemleri sayesinde halınız ilk günkü kadar temiz görünüyor.
Girişlere kilim
Kapı ve balkon girişlerinde kilim kullanın. Kilimler, evinize dışarıdan gelecek olan kir ve tozları tutacağı için halılarınızın daha az kirlenmesini sağlar. Bu da kir ve tozun getirdiği hızlı yıpranmayı önler. Az kirlenen halı, uzun ömürlü halıdır.
Profesyonel yardımla uzun yıllar beraber
Her ne kadar elinizden geleni yapsanız da halınızı profesyonel bir halı yıkama firması kadar özenli ve iyi temizlemeniz pek mümkün değil. Eğer evinizin eşyasına göre seçtiğiniz ve çok sevdiğiniz halılarınızla daha uzun yıllar birlikte olmak istiyorsanız, halı yıkama firmalarını
tercih etmenizde ve halınızın kirlenme oranına göre yılda ortalama 1-2 defa bu işi profesyonel ellere bırakmanızda yarar var.