Reklam

EV NASIL DEZENFEKTE EDİLMELİDİR? #EvdeKal

EV NASIL DEZENFEKTE EDİLMELİDİR? #EvdeKal

img

Koronavirüs'den kurtulmak için "evler nasıl dezenfekte edilmeli?" ve "mobilyalar nasıl dezenfekte edilmeli?" sorularına yazımızda yanıt aradık.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve global anlamda sıkıntılar yaratan son günlerin en büyük sıkıntısı COVID-19. Diğer bir ismi ile Koronavirüs. Gerekli önlemler alındığı zaman kolayca bu günleri atlatabileceğimiz Korona’nın en büyük düşmanı ise hijyen ve temizlik. Basit, günlük temizlik ve daha sonrasında da gerçekleştireceğiniz dezenfekte işlemi ile Koronavirüs’e karşı savaş açabilir ve yayılımını engelleyebilirsiniz. Bu yazımızda, ortak yaşam alanımız olan evlerimiz ve ortak kullanımın ürünlerimiz olan mobilyalarımızı nasıl dezenfekte ederiz sorularına yanıt arayalım. 

Öncelikle şunu bilmekte fayda var Koronavirüs pandemisine engel olmak için zorunlu sebepler olmadıkça dışarı çıkmamak gerekiyor. Eğer çıkmak zorunda kalıyorsanız kendinizi korumanız, kişisel hijyeninize özen göstermeniz gerekiyor. Daha sonra ile bulaşım riskini en aza indirgemeniz için topluca kullandığınız yerleri dezenfekte etmeniz gerekiyor.

Evlerde Temizliğine Öncelik Verilmesi Gereken Yerler

Sadece yeni dönem salgını Koronavirüs temelli olmadan evlerimizi genel manada zaten sık aralıklar ile dezenfekte etmemiz gerekiyor. Ancak bu tip acil durumlarda bu temizlik işlemini biraz daha arttırmanız hem sizin için hem de evde diğer yaşayan kişiler için oldukça önemli. Ortak kullandığımız evlerimizde ilk olarak dezenfekte etmemiz gereken yerler sıklıkla birlikte kullandığımız alanlar olmalı. Örneğin, mutfak aletleri, kapı kolları, tuvalet, lavabolar, televizyon gibi herkesin kullandığı alanları sıkı bir şekilde temizlemek eğer evinizde var ise virüsün yayılmasına engel olacaktır.

Dezenfekte Edilirken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Dezenfekte işlemine başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey kendi temizliğiniz olmalı. Bu nedenle de başlangıçta Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu el yıkama şekli ile ellerinizi 20 saniye boyunca yıkamalı ve daha sonra da eldivenlerinizi takmalısınız.

Daha sonra belirlemiş olduğunuz toplu kullanım alanlarını temizlemeye başlamadan önce evinizi iyice havalandırmanız gerekiyor. Havalandırma işlemini yaparken aynı anda isterseniz kimyasal temizlik malzemeleri ile isterseniz de doğal ürünler ile evinizde bulunan mobilya ve yüzeyleri temizleyebilirsiniz.

Bol oksijenin hakim olduğu ve temizliğin sonlandırılmasından sonra, iş tamamen bitti olarak düşünmemeniz gerekiyor. Çünkü dezenfekte işleminin sürekliliği oldukça önemli. Aynı zamanda eve kesinlikle ayakkabı ile girmemek de en önemli madde diyebiliriz. Dışarıdan taşıdığınız virüsler bu sayede evinize çok daha çabuk yayılacağı için bu riski ortadan kaldırmak açısından dışarıdan gelen hiçbir şeyi temizlemeden ve dezenfekte etmeden evinize sokmamanız gerekiyor. Aynı şekilde dışarıdan geldiğinizde üstünüzdeki kıyafetleri direkt olarak yıkamaya atmanız da sizin için oldukça faydalı olacaktır. 

Mobilyalar Nasıl Dezenfekte Edilmeli?

Mobilyalar evlerdeki dezenfekte edilmesi gereken başlıca ürünler arasında gelmektedir. Ancak kimyasal ürünler mobilyalarının kumaş ve ahşap kısımlarına zarar vereceğinden dolayı, mobilya dezenfektesi ve mobilya hijyeni için bu tip temizlik ürünlerini kullanmamanızı tavsiye ederiz. 

Ancak marketlerden edinebileceğiniz sadece mobilyaları temizlemeye özel olarak üretilmiş ürünleri deneyebilirsiniz. Eğer herhangi bir tereddütünüz bulunuyor ise mobilyanın tüm yüzeyinde kullanmadan önce çok küçük bir alanında kullanarak sonuca bakmanız sizin için çok daha faydalı olacak. Ürünü kullandıktan sonra bol su ile kullanmış olduğunuz bölgeyi silmeyi unutmayın. Eğer özel ürünü kullandıktan sonra herhangi bir olumsuzluk ile karşılaştıysanız doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Örneğin limon yağı antiseptik ve antibakteriyel olma özelliği ile bilinen bir doğal üründür. Ve genellikle mobilya temizliklerinde sıklıkla kullanılır. 

Limon yağını aktarlardan edinebilirsiniz. Aldıktan sonra yağı bir sprey şişesine koyup üzerine biraz sirke ve su ekleyerek doğal bir mobilya temizleyicisi elde etmiş olursunuz.

 

Gerekli hijyen ve temizlik ile hem kendinizi hem de sevdiklerinizi koruyabilir ve daha çok yapılmasına bu şekilde engel olabilirsiniz. Unutmayın ki, zorunlu nedenlerden de olsa evden çıkmak zorunda kaldığınız her an farkında olmasanız bile Koronavirüs için bir etken arz ediyor. Ne çok panik yapmak ne de umursamamak doğru. Siz elinizden gelen tüm koruma yöntemlerini yerine getirerek ve kurallara sıkıca bağlı kalarak hem kendi hayatınızı hem de sevdiklerinizin hayatını koruyabilirsiniz.

Sağlık ile kalın...