Reklam

EV DEKORASYON VE MOBİLYA TARZLARI NELERDİR?

EV DEKORASYON VE MOBİLYA TARZLARI NELERDİR?

img

ev dekorasyon tarzları nelerdir? Evimizi nasıl dekore etmeliyiz? Gelin birlikte okuyarak öğrenelim.

Moda, dekorasyon ve mobilya alanları sürekli bir değişim içerisinde. Bu değişim ve dönüşüm sayesinde de yüzyıllardır birçok farklı türü ortaya çıkmış durumda. Bol seçenekli ve derinlemesine ayrıntılı dekorasyon ve mobilya tarzlarını öğrenerek evinizi ve hayatınızı bu yönde şekillendirmek istiyorsanız gelin birlikte yazımızı okumaya başlayalım.

1- Minimalist Dekorasyon ve Mobilya Akımı

“Az çoktur” felsefesine dayalı olan minimalist dekorasyon,  yalınlıktan yana. Az eşya ve daha düz renkler ile oluşturulan minimalist dekorasyon özellikle son yıllarda hayatımızın her alanında adından sıkça bahsettiriyor. Sanattan  mobilyaya, mobilyadan modaya… 1960’ların başlarında orta çıkmış olan “minimalizm”in kelime anlamı ise “sadecilik”. 

Peki “minimalist dekorasyon nedir?” sorusunun cevabını verecek olursak, işlevsel olarak hiçbir anlamı olmayan ve bize fayda sağlamayan mobilyaları evimizde bulundurmamak olarak açıklayabiliriz.Bu tarzda mobilyalar basit ve işlevseldir. Aksesuar veya dekorda hiçbir şey aşırı veya gösterişli değildir. 

2- Modern Dekorasyon Akımı

Modern; hem dekorasyonda hem modada hem de sanatta sıkça kullanılan bir terim. Genel bir tanımı olmamakla birlikte modernlik geniş bir alan hitap ediyor diyebiliriz. Dekorasyon ve mobilya da ise modernliği; göz yormayan, sade ve daha sabit renklere hakim zariflik olarak adlandırabiliriz. Sofistike görüntünün arkasından bizlere selam veren modern mobilyalar, sadelik ve fonksiyonellik ile birleştiği zaman muhteşem görüntüler ortaya çıkıyor. Modern dekorasyon akımında genellikle; metal, cam, ahşap gibi temel materyallere ağırlık verilerek bir görüntü yakalanmak isteniyor. 

3- Çağdaş Akım

Çağdaş akım, modern akım ve minimalist akım birbiri ile en çok karıştırılan dekorasyon akımlarının başında gelmektedir. Çağdaş akım, modern dekorasyon akımından hemen sonra ortaya çıkmış türdür. evrensel olarak da “Contemporary Style” ismi ile bilinir. Çağdaş akım, modern akımı çok benzer ancak; modern akım daha soğuk ve durağanken, çağdaş akım daha sıcak renklere sahip olan bir dekorasyon türüdür.

İki akım türü de basitlik ile ilgilidir ancak modern akımın keskin çizgileri bulunmaktadır. Modern ve çağdaş tasarım tarzını ayıran en önemli fark, 20. yüzyılda başlayan modern tarzın belli katı kurallar içermesidir.Bu stili modernden ayıran en önemli özellik, karşıtlık yaratmak için doğal renk paletinin arasına canlı parlak renkler serpiştirmektir.

Modern akım geneli kapsarken, çağdaş akım bugünün modası ile ilgilenmektedir.

4-  Endüstriyel Dekorasyon Akımı

Genel tavrında “bitmemişlik” olan bu dekorasyon tarzı genel olarak depo veya bir sokak havasını yansıtır. Metalin ve ahşabın sıklıkla kullanıldığı endüstriyel tarzda, karakteristik özellikler bulunur. 

Tuğla, mermer ya da halat gibi daha ikonik malzemelerin kullanıldığı endüstriyel dekorasyon akımında,renkler doğanın içindendir. Ve aksesuarlar da ona uygun olarak seçilmektedir.

5- Bohem Dekorasyon Tarzı

Sıradanlığı sevmiyor ve var olandan sıkıldıysanız bohem dekorasyon tam olarak size uygun olan bir tarz. Zıtlıklardan oluşan ve zıtlıkları vintage mobilyalar ile harmanlayan bohem dekorasyonda, canlı renklere sahip halılar ya da koltuk örtüleri, antika eşyalar, el örgüsü battaniyeler ön planda.

Moda dergilerinde de adını sıklıkla duyacağınız bohem tarz, içtenliği yansıtmaktadır. Basit kullanımlı eşyaların yer aldığı bu dekorasyon türünde, minderler ve Ortaçağ havasının bulunduğu sandalyeler ilk göze çarpan mobilya türleri oluyor.