Kahve ağacı, her şeyden önce, birçok bölgenin manzarasını, toplumlarını ve ekonomilerini
belirleyen bir ağaç ürünüdür.
- Kahve ağacının anavatanı tropikal Afrika'dır.
- Kahve, gölge ve güneş, sıcaklık ve yağmur, dikkat ve sabır gerektiren birçok çeşidi
olan tropikal bir çalının tohumudur.
- Kahve ağacı, yeşil ve parlak yapraklı, 5 ila 12 metre yüksekliğe ulaşabilen ve
ortalama ömrü 25 ila 50 yıl olan bir bitkidir.
- Kahve yetiştirmek için mineral bakımından zengin verimli toprakların yanı sıra sıcak
ve nemli bir iklim gerekir. Kahve ağacı bu nedenle volkanik topraklarda kendini
dolgunlukla ifade eder.
- Tropikal bölgelerden bir çalı, saksılarda yetiştirilebilir ve bir seraya veya verandaya
kurulabilir.
- Dökülmeyen ve parlak yaprakları ile oldukça dekoratiftir.
- Çiçeklenme yalnızca üç veya dört yıllık ekimden sonra gerçekleşir.
- Kahve ağacının meyveleri, ağaç çiçek açtıktan sonra oluşan küçük kirazlara benzer.
30.000 beyaz çiçek çiçek açtığında ağacı kaplar ve 24-36 saat sonra meyveye
dönüşür. Bu kirazlar, çiçeklenmeden 6 ila 8 ay sonra olgunluğa eriştiklerinde sarıdan
turuncuya, ardından parlak kırmızıya dönerler.
- Kahve ağaçları dayanıklı değildir, 15°C'nin altındaki sıcaklıkları desteklemez.
Kahve ağacı nerelerde yetişir?
Kahve ağacı, dağlık bölgelerde ve tropikal iklimlerde özellikle Vietnam, Brezilya ve
Kolombiya'da yetiştirilmektedir.