Televizyon, günümüz yaşam alanlarının odak noktası… Kimimiz işten eve kendimizi atıp sevdiğimiz diziyi seyrediyor, kimimiz bir film açıp ailece keyifli vakit geçiriyoruz.
Üniteleri, koltukları ve aydınlatmasıyla televizyon etrafında gelişen bir mobilya gerçeği var artık. Gelin bu gerçeğe daha yakından bakalım!
“Hayatınızdan çıkarmakta en çok zorlanacağınız eşya nedir?” diye sorsak büyük bir kısmınız televizyon cevabını verirsiniz. Çünkü televizyon artık hayatımızda büyük bir yer kaplıyor. İster dizi takipçisi ister belgesel izleyicisi olun…
Bu durum da tabi ki oturma odasını aslında bir televizyon odası haline getiriyor. Oturma odalarının odak noktası, televizyonlar oldu. Ayağınızı uzatıp keyifle televizyon izleyebileceğiniz köşe koltuklar, josephine’ler ya da tek kişilik ve inanılmaz konforlu TV koltukları bu odalarda ön plana çıkıyor. İşin bir de TV ünitesi tarafı var tabi ki.
Televizyon Nerede Konumlanmalı?
Odanızda televizyonunuzu konumlandıracağınız doğru yeri bulmak, önemli bir ayrıntı. Çünkü mesele sadece dekorasyon meselesi değil; işin bir takım teknik ayrıntıları da var.
Televizyonu koyacağınız yer, hem en uzak hem de en yakın koltuktan rahatlıkla görülebilmeli. Ayrıca seyir keyfi açısından konumlandırdığınız noktanın direkt gün ışığı almamasına da özen göstermelisiniz. Aksi takdirde ekran üzerindeki parlamalar oluşur. Ayrıca yeni nesil televizyonlarda ısınmayı engellemek ve hava sirkülasyonu sağlamak için arkalarından 10-15 santimlik bir boşluk olmasına da dikkat edin. Konforlu bir seyir için televizyonun seyrettiğiniz noktaya uzaklığı, ekran ölçüsünün 3 katı olmalıdır.
TV Ünitesi Seçimi
Eskiden tüplü televizyonlarımız vardı. Televizyonu bir sehpaya koyar, seyrederdik. Şimdiyse akıllı televizyonlarımız, ses sistemlerimiz, oyun konsollarımız var. Bu kalabalık nedeniyle TV Ünitesi kullanımı artık çok normal. Modern, renkli, klasik, uzun, kısa, geniş, dar televizyon üniteleri, şık görünümlerinin yanı sıra televizyonumuza bağlı pek çok aparatı da saklayabildiği için oldukça fonksiyonel.
TV Ünitesini seçerken mekanın büyüklüğüne ve dekorasyon tercihlerinize göre seçim yapmalısınız. Dekorasyonunuzda modern çizgiler hakimse televizyonunuzun duracağı ünite, lake olabilir. Arka yüzeyi dokulu bir yüzey haline getirip aydınlatma efektleriyle planlayabilirsiniz.
Daha klasik bir dekorasyonda, mekandaki parke ve ahşap mobilyalarla uyumlu bir TV ünitesi seçmeniz gerekir. Fark yaratmak için yine arka yüzeyi değerlendirip duvar kağıdı ya da boya efektleri kullanabilirsiniz.
Ancak fonun karmaşık desenler ve dokulara sahip olmamasına özen gösterin. Seçtiğiniz renkler, evinizin genel dekorasyonuyla uyum sağlamalı ve aynı zamanda seyir keyfinizi de bozmamalı.
Koltuk Seçimi
Televizyon izlemeyi planladığınız koltuğun ilk özelliği, kesinlikle konfor olmalı. Birçok kişi ayaklarını uzatarak televizyon seyretmekten hoşlandığı için köşe koltuk seçimi, baş sırada yer alıyor. Ayrıca ayak uzatılacak puflar da tercih ediliyor. Bu noktada koltuğunuzun kumaşının da önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sizi rahatsız etmeyecek türden bir kumaş seçmeye özen gösterin. Koltuk ya da kanepe yerine tek kişilik TV koltuğu alıp konforu en üst düzeye çıkarmayı planlıyorsanız dikkatli seçim yapın. Seçeceğiniz TV koltuğunun mekanizmaları, ayarları ve tabi ki yine kumaşı büyük önem taşıyor.
Aydınlatma Seçimi
Göz sağlığınız açısından televizyon izlediğiniz odada da aydınlatma seçimi çok önemli. Televizyonu kapkaranlık bir odada izlemeniz gözlerinizi yoracağı gibi çok aydınlık bir ortam da doğru değil. Televizyon ünitenizin arkasındaki duvarın açık renkli olması ve odanın belirli bir oranda aydınlatılması, gözlerinizin sağlığını korurken seyir keyfinizi de arttırır.