Halı, evlerde ilk kullanıldığı zamanlarda; koruma, zeminin örtülmesi, duvarların kaplanması ve dekorasyon amacıyla kullanılıyordu.
Ayrıca genellikle üst sınıflar tarafından kullanılan lüks bir eşya olarak görülmekteydi.
Daha sonra 7. yüzyılda, Hristiyan azizlerin değerli eşyaları Orta Doğudan sevk edilmesi için pahalı malzemelere sarılırdı. Bu, Roma'dan hacca giden Avrupalı manastır başlarının ağırlığınca altın değerinde kumaşlar ve kutsal emanetler getirmeyi asla ihmal etmedikleri Merovenjler dönemiydi.
Bu nedenle orta çağlardan itibaren batılı sanatçılar Doğu motiflerini tanıyorlardı; bu motifler genel olarak Sasani kökenli olup zamanla Asya, erken Hıristiyanlık, Bizans ve İslam kültürlerinin muhteşem karışımıyla zenginleşmiştir. 1920 yılından önce yapılan halılar antika kategorisine dahil edilmektedir. Fakat kesin sınıflandırma yapmak gerektiğinde, Antika halılar genellikle kimyasal boyaların kullanılmadığı geleneksel halılar olarak tanımlanmaktadır. Bunlar 1860-1870 yılları arasındaki dönemde, daha kimyasal boyalar keşfedilmeden önce yapılmışlardır.
Bu dönemden 20. yüzyılın başına kadar olan dönemde, üretilen halılar ise yarı antika veya eski halı olarak adlandırılabilir. Modern halılar, 1920'li ve 1930'lu yıllardan itibaren Batıdan gelen piyasa taleplerine uygun olarak üretilen halılardır.
Günümüzde halı seçiminde detaylar oldukça ön plandadır. Renk ,doku, canlılık,kullanım alanı seçimleri etkilemektedir. Tasarımcılara göre evinizi dizayn etmeye ilk önce halınızı seçerek başlamalısınız, mekanınızdaki öğeleri seçerken halınızı tamamlayacak şekilde olması öneriliyor. Bu öneri halının tasarımında ne kadar önemli bir rolü olduğunu belirtiyor. Fakat her zaman ilk olarak halıyı seçerek başlamak gerekmez. Genellikle önceden dekore edilmiş yaşam alanınıza halı seçmeniz gerekiyor.Peki ölçüleri ile tasarımın en önemli parçası olan halı seçerken renkler ne kadar önemli ? Yaşam alanımıza en uygun rengi nasıl seçmeliyiz ?
Konu halılar olunca karşınızda birden fazla seçenek bulunur. Bu kadar fazla seçenek karşısında kararsız kalmamak için ilk olarak halıyı kullanacağınız odaya tek renk halı mı , desenli halı mı kullanacağınıza karar vermelisiniz. Eğer odanızdaki mobilya takımları, perdeler ve minderler gibi nesnelerde birden fazla desen birlikte kullanılıyorsa, karmaşayı ortadan kaldırmak için tek renk halılar kullanmanızda önem var. Yapısında desenli tek renk halılar, birbirine çok benzer tonlardan oluşan ve nötr renklerin belirginleştiği halıları bol desenli odalarınızda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Son olarak halı seçiminde minder, mobilya, duvar ve perde rengi kadar zemin renginizin de önem taşıdığını unutmayın. Seramik, parke ya da taş döşeme bölümlerinizde desenli bir halı seçtiyseniz, zemin ile uyum sağlayacak bir renkte olmasına önem gösterin. Örneğin, koyu kahve zeminler ile zebra ya da siyah beyaz zigzag desenleri seçerek lüks bir görünüme sahip olabilirsiniz. Minderleri, mobilyaları ya da perdeleri öne çıkarmak istiyorsanız, zemin rengi ile aynı renklere sahip bir halı kullanarak onu görünmez hale getirebilirsiniz.