Reklam

Dünden Bugüne Perde Kullanımı

Dünden Bugüne Perde Kullanımı

img

Perde dış mekandan iç mekânın görünümünü engellemek ve ışığın içeriye girmemesini sağlamak için gerilen bir örtüdür.

Perde  ilk ortaya çıktığı zamanlar bu basit tanımındaki gibi bir şeylerin görünümünü engellemek amacıyla kullanılmış olsa da günümüzdeki amacı gittikçe değişmektedir. Günümüzde ev dekorasyonunun vazgeçilmez bir parçası haline gelen perde şıklığıyla evi süsleyen önemli bir unsur haline gelmiştir.

Mezopotamya’da gelişen kumaşçılık ve dokuma teknikleri, bugün pek çok dile tekstil terimi olarak yerleşmiş kelimeleri doğurmuş. Arapça “makrame” kelimesi birçok dilde kullanılır. Muslin ve damasko (damas/Şam işi) gibi kelimeler yapıldıkları yerlerden, yani Musul ve Şam’dan gelir.
Eski Mısır’da perde kullanımı yaygınmış. Antik Yunan ve Roma dönemlerinde, üzeri baskı resimli keten kumaşlardan, tapınak ve iç mekanların dekorasyonlarında yararlanılmış. Tarihsel kaynaklara göre pencere perdesi ilk kez Latinler tarafından kullanılmış. Ancak Ortaçağ’da dahil olmak üzere tüm bu süreçte pencereler, çok küçük boyutlarda tasarlanmış ve genellikle tahta kepenklerle kapatılmış. Günümüzde kullanılan vual sözcüğü, büyük tören alanlarında gösteri izlemeye gelen Romanlıların güneşten korunmak için kullandıkları “velum” adlı perde sisteminden geliyor. 6. yüzyıldan itibaren Bizans ve ona bağlı eyaletlerde ipek üretimi oldukça büyük boyutlara varmış. Bizans ipek dokumaları İstanbul ve Korint’te bulunan tezgahlarda dokutulup kullanılırdı. Bu dönemde son derece renkli, desen ve kompozisyon açısından zengin kumaşlar üretilmiş. Bu süreçte perde anlayışında bugünde kullandığımız stor perdenin temelleri atılmış.


2019 dünyasında perdeler çok daha portatif ve şekilli yapılara bürünmüşlerdir. Aslında perde; evimizin şıklığını ve sadeliğini ön plana çıkaran en büyük aksesuarlardan biridir. Yapmış olduğumuz dekorasyonu, seçtiğimiz mobilyaları doğru perde seçimiyle tamamlamak, evimizi geniş göstereceği gibi, doğru kumaş tercihiyle gün ışığından daha fazla yararlanmamızı da sağlayacaktır.
Öncelikle perdeyi; klasik perde (tül perde, güneşlik vb.) ve mekanizmalı perde olarak iki gruba ayırabiliriz. Mekanizmalı perdelerin avantajları arasında, sağladığı estetik, rahatlık ve kullanım kolaylığı yer alırken, diğer taraftan klasik perdeler ise; değişen modaya ayak uydurarak varlıklarını sürdürmekle birlikte geçmişten günümüze bir esinti sunmaktadırlar. Bu nedenle, ilk olarak; tül perde ile kombine edilmiş klasik bir perde seçimi mi yoksa mekanizmalı perde tercihimi mi yapılacak bunun kararı önemlidir. Gerek kullanım açısından gerekse bakım ve temizleme açısından iki perde tipi de birbirinden farklıdır. Bu nedenle sırasıyla; oda tipi, mobilyaların ve mekandaki diğer aksesuarların renk kombinasyonu, kullanım biçimi, moda ve nihayetinde bütçe göz önünde bulundurularak bir tercih yapılmalıdır. 

Sonuçta uzman ellerde yapılan seçimler müşteri memnuniyeti açısından geri dönüşü pozitif olacak sonuçlar doğuracaktır.